Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Kam vyrazit

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

ROK ČESKÉ HUDBY V SEMILECH

ROK ČESKÉ HUDBY V SEMILECH

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Termín: Čt 09.05.2024

Region: Semilsko

9.5. 19:00 - KC Golf Semily

ROK ČESKÉ HUDBY V SEMILECH

Tradicí Roku české hudby přesně před sto lety v roce 1924 započaly oslavy stého výročí narození Bedřicha Smetany. Od té doby se Rok české hudby až na několik výjimek konal v každém roce končícím na číslici čtyři. Rok 2024 je jubileí skladatelů pocházejících z českých zemí či na tomto území působících. Oslavte ho spolu s námi! Letošní ročník Roku české hudby v Semilech se ponese v duchu hlavního sdělení : Hudba jsme my. Vedle klasické hudby nabídne i další žánry : od lidové hudby přes jazz až po alternativu. K roku české hudby se může připojit každý z nás. Návštěvou, pořadatelstvím, představením, ale i „obyčejným“ poslechem hudby, která dodnes určuje to, kým jsme.
 
TrioTones - Trio Talia - ZUŠ Semily
__________________________________________________________________________________
TrioTones - Veronika Brádlová - klarinet, Michaela Hájíčková - klavír, Vojtěch Urban - violoncello
Trio Talia - Veronika Vildmanová – soprán, Jana Vávrová – zobcové flétny / fagot, Monika Chmelařová – klavír
ZUŠ Semily - Magdaléna Malá - klavír, Metoděj Bartoň - housle, Karolína Bochová - zobcová flétna 
Program : na koncertě zazní skladby Josefa Myslivečka, Antonín Dvořáka, Luboše Sluky , Romana Haase, Františka Jana Škroupa, Vítězslava Nováka, Milana Dlouhého aj.
TrioTones je komorní soubor, který v sezóně 2022/23 oslavil 10. výročí od založení. TrioTones provádí skladby známých autorů, ale také rozšiřuje svůj repertoár o nové skladby a s oblibou provází své koncerty mluveným slovem. Přímo pro soubor vznikla v roce 2019 skladba Romana Haase „La suita minimalistica“. Spolu s dalšími českými skladbami i tuto kompozici soubor v roce 2023 nahrál na CD pro společnost ArcoDiva Prague. Soubor má za sebou úspěchy v národních i mezinárodních soutěžích. Cenné zkušenosti získalo trio na kurzech u našich i zahraničních interpretů a pedagogů. 
Veronika Brádlová (Liebigová, *1988)hru na klarinet studovala na konzervatoři v Teplicích ve třídě prof. Vladimíra Zíky. Na soutěži konzervatoří v Ostravě získala 3. místo. Absolvovala kurzy l´Accademia Cingue Valli di Porlezza, v Gambettole (Itálie), v Teplicích pod vedením Karla Leistera a Milana Řeřichy a kurzy v Payerbachu (Rakousko) – ISA, kde se zúčastnila soutěže Bohuslava Martinů (3. místo). Získala 3.cenu na Mezinárodní klarinetové soutěži v Chieri (Itálie), 2. cenu na Mezinárodní klarinetové soutěži v Hořicích (Czech Clarinet Art). Bakalářské studium na HAMU v Praze absolvovala u profesorů Vlastimila Mareše, Jiřího Hlaváče a Štěpána Koutníka. V letech 2013 – 2014 studovala Master of Arts in Music Performance ve třídě prof. Milana Řeřichy na Conservatorio della Svizzera Italiana v Luganu (Švýcarsko). Magisterské vzdělání získala na JAMU v Brně ve třídě prof. Milana Poláka a prof. Vítězslava Spilky. Spolupracuje s Českým Národním Symfonickým Orchestrem a získané umělecké dovednosti předává jako pedagog na základních uměleckých školách (Vrchlabí, Lomnice nad Popelkou a Semilech).
Michaela Hajíčková (*1987) hře na klavír se začala věnovat na ZUŠ v Žatci ve třídě Heleny Mojdlové a ve třídě Milana Dlouhého. Konzervatoř v Teplicích absolvovala u paní profesorky Věry Vlkové, pokračovala na Akademii múzických umění v Praze ve třídě doc. Miroslava Langera a doc. Františka Malého. Absolvovala půlroční zahraniční stáž (2012) na Hochschule für Music und Theater Leipzig u profesora Alexandera Meinela. Zúčastnila se mezinárodních kurzů, například u Ava Kouyoumdjiana, Pierra Jasmina, Frederica Lagarda, Iriny Nevodové a dalších. Zúčastnila se také několika národních i mezinárodních soutěží (národní soutěž konzervatoří 2004 – 2. cena, Pro Bohemia Ostrava 2002 a 2004 – 3. cena a cena za nejlepší interpretaci skladby Antonína Dvořáka, Beethovenova mezinárodní soutěž v Hradci nad Moravicí, Smetanova mezinárodní soutěž v Plzni, Mezinárodní klavírní soutěž v italském Valtidone. V současné době se aktivně věnuje komorní hře a klavírní pedagogice.
Violoncellista Vojtěch Urban (*1988) jako člen komorního souboru TrioTones a Doležalova kvarteta pravidelně vystupuje na koncertech jak doma, tak v zahraničí (Evropa, Asie). S Doležalovým kvartetem spolupořádá festival komorní hudby Qu@rtet+ v Praze a nahrává pro firmu Supraphon. S kolegy violoncellisty Danielem Petráskem a Tomášem Strašilem pořádá workshop „Cellování” pro mladé violoncellisty. Vojtěch Urban absolvoval Akademii múzických umění v Praze ve třídách prof. Daniela Veise a prof. Mikaela Ericssona. Svá studia završil roční stáží na Hochschule für Musik und Theater v Lipsku ve třídě prof. Petera Brunse. Zúčastnil se mnoha mistrovských kurzů, např. u Roberta Cohena, Karine Georgian, Christopha Richtera, Ludwiga Quandta a dalších. Je laureátem několika národních i mezinárodních soutěží a vystoupil jako sólista s orchestry Pražská komorní filharmonie, Český komorní orchestr, Orchestr Severočeského divadla a Orchestr bez fraku.
Trio Talia se zabývá hudbou všech stylových období, od renesance po současnost, trio baví objevovat hloubku, nuance stylovosti interpretace, která rezonuje s jejich duchovním i duševním cítěním. Jejich přáním je dotknout se srdcí posluchačů. Dramaturgii programů Trio připravuje vždy s ohledem na konkrétní prostor a příležitost. Trio Talia se představilo v mnoha koncertních síních, na duchovních místech i v netradičních prostorech (např. zámek Humprecht, hrad Karlštejn, Senát ČR). 
Monika Chmelařová vystudovala Konzervatoř v Pardubicích ve třídě Martina Hršela, poté Akademii múzických umění v Praze ve třídě Jana Panenky, Ivana Moravce a Miroslava Langera. Absolvovala interpretační kurzy u významné pianistky Nely Akopian. Je laureátkou několika soutěží, sólově vystupovala s Komorní filharmonií Pardubice, Filharmonií Hradec Králové a Jihočeskou komorní filharmonií. V současné době se věnuje pedagogické činnosti, hraje v komorních souborech. Tohoto setkání si nesmírně váží, neboť v triu zažívá krásné a hluboké okamžiky umělecké a lidské sounáležitosti. Je výbornou učitelkou a vyhledávanou korepetitorkou pěveckých sborů (např. Bořivoj Lomnice n. Pop., Hlas a Amabile Nová Paka), ale také instrumentalistů. Několik jejích žáků pokračuje ve studiu na vyšších uměleckých školách.
Jana Vávrová absolvovala Pražskou konzervatoř (fagot, prof. Michael Verner, zobcové flétny, prof. Julie Braná a Jakub Kydlíček), na FF Masarykovy Univerzity v Brně studovala obor provozovací praxe staré hudby. Zúčastnila se odborných interpretačních seminářů a kurzů (Jostein Gundersen, Kerstin de Witt). Koncertuje s cembalistou a varhaníkem Radkem Hanušem, gambistkou Magdou Uhlířovou, s komorními ansámbly i orchestry a rodinným souborem JV Collegium. Hostuje na festivalech (Lomnice n. Pop., Libštát, Orlicko-kladský varhanní festival, Vrchlabí – koncert pro flétnu od A. Vivaldiho s orchestrem Albipolis Ensemble). Je členkou Tria Talia. Od r. 2022 hraje s dámským tělesem Bon Art Pops Orchestra. Nyní působí na ZUŠ Nová Paka. Na celostátních soutěžích ZUŠ její žáci opakovaně vyhrávají (tituly absolutních vítězů.
Veronika Vildmanová se zpěvu věnuje od doby vysokoškolských studií, kdy vedle informačních studií a knihovnictví na FF UK studovala na Pěvecké konzervatoři Praha u prof. Jitky Soběhartové. V době studií natočila pro Český rozhlas cyklus Ilji Hurníka Písničky s flétnou. K hudbě se vrátila po návratu do ČR, v odborném školení pokračuje soukromě u dr. Miloslava Pospíšila. Pravidelně vystupuje na koncertech komorní a duchovní hudby, podílí se na literárně hudebních pořadech. Je také organizátorkou projektů a produkční.
V rámci koncertu vystoupí talentovaní žáci místní ZUŠ Semily, kteří sklízejí úspěchy na mnoha soutěžích ZUŠ v České republice. Magdaléna Malá - klavír, Metoděj Bartoň - housle, Karolína Bochová - zobcová flétna. 
Součástí slavnostního večera bude o drobné pohoštění. Prodej vstupenek na koncert na místě v den konání akce. 

Vstupné: 250 Kč / studenti (do 26 let) a senioři (nad 65 let) po prokázání průkazu 175,- / děti do 15 let a žáci ZUŠ zdarma. 
Koncert uveden za podpory Libereckého kraje a Města Semily.

 

 

GPS: 50.60089818917114, 15.330680113557603

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás