Rozhledník
RSS FeedPublikováno: Pá 30.12.2022
Region: Jablonecko, Semilsko, Trutnovsko
Vydavatelství: Anahita
Danka Šárková
Jsem česká spisovatelka žijící na samotě v Krkonoších. Nejprve jsem pracovala jako redaktorka tištěných a elektronických médií, poté jsem si založila vlastní nakladatelství, kde jsem vydala několik zahraničních titulů, jimž jsem dělala redaktorskou úpravu. Psaní společenských románů se věnuji mnoho let a poslední roky též píšu knihy pro děti. Naše nejvyšší hory mě natolik učarovaly, že jsem napsala několik knih, jejichž děj se odehrává právě v Krkonoších. Nejprve kniha Horal(ka), poté čtyři dětské knihy Alenka a Krakonoš; Alenka, Krakonoš a lev; Alenka, Krakonoš a Vánoce a Alenka a Krakonošova obora a v době covidu satirická kniha Můj přítel deníček a sklenička.
V roce 2021 jsem napsala a vydala velmi úspěšnou knihu plnou tradičních receptů a nádherných fotek, nad nimiž se sbíhají sliny, s názvem Krkonošská kuchařka. Práce s kolegy z fotografické branže mě oslovila natolik, že došlo i na knihu o tradicích a výletech po Krkonoších. Vznikla tak publikace Krkonoše, seznamte se!.
Velice ráda cestuji. Se svým partnerem jsem procestovala Afriku a Asii (Kambodža, Thajsko, Malajsie, Laos, Indiie, Etiopie, Tanzánie, Jihoafrická republika, SAE a další, čeká mě Mongolsko-možná), odtud čerpám inspiraci. Ráda jezdím mezi čtenáře do knihoven, kde jim čtu ze svých knih a zároveň promítám fotky a videa ze zemí, které jsem navštívila.
Věnuji se ručním pracím, zejména pletení, občas křížkové vyšívání. Ráda relaxuji a nabírám energii při túrách po hřebenech hor. V čínském znamení jsem Opice, a tak mi život ve výšce dělá dobře. Velice dobře se cítím nejen v našich nejvyšších horách, ale také v džungli kousek od rovníku.
Dnes žiji na samotě v Krkonoších se svým přítelem, kočkami a slepičkami. Co víc si přát?
Krkonošská kuchařka
Autorka shromáždila recepty od krkonošských hospodyněk, které nazývám kouzelnicemi, jelikož ze základních potravin jako jsou brambory, mouka, zelí, mléko, vejce, houby, jablka apod. dokázaly zasytit celou rodinu včetně čeledínů. Stovku receptů společně s celým týmem jsem osobně vyzkoušela, ochutnala a část z nich najdete v kuchařce s podrobnými návody a fotkami.
Dnes tato KRKONOŠSKÁ regionální kuchařka nabírá opět na oblíbenosti, jelikož mnoho z nás chce vařit ze surovin, které jsou u nás v Česku vypěstované. Zkuste si připravit typické kyselo, hladkou ančku, hubovec nebo upéct rozcuchanou nevěstu. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso bylo vzácné. Zajímavý je též finanční rozpočet, kdy z jistíte, že za relativně málo peněz se dá velice chutně uvařit.
Ukázka:
Vybrali jsme pro Vás