Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Svinské kameny

Svinské kameny

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Semilsko

Svinské kameny - Rokytnice nad Jizerou

(existuje též verze Sviňské kameny, polsky Trzy Świnki, 1 314 m)

Skupina tří vrcholových, kompaktních blokovitých skal přímo v linii státní hranice jižně od vrcholu Szrenice (Jínonoše). Představují nejzápadnější vrcholové výchozy tohoto typu na našem území. Hranice prochází přímo mezi nimi; jeden dvouvrcholový a nejvýrazněji věžovitý se nachází na našem území a dva nižší na polské straně.

Jejich nevyšší blok se nachází na české straně a má výšku 8 m. Na modelaci českého výchozu se nejvýrazněji uplatňuje puklinový systém LQS, tj. pukliny všech tří směrů. To přispělo k tomu, že jeho „základna“ je sice skalní hradbou, ale dvě vrcholové špice mají podobu torů. Jedna z nich je proděravělá skalní perforací (skalním oknem).

V nižším bloku hned vedle snížené části, která je odděluje, je výše ve stěně dobře patrná aplitová žíla. Těsně pod ní se nacházejí tři, zvětráváním již zcela oddělené balvany, které byly kdysi její součástí. Na nich můžeme pozorovat malé plošky čtvercovité aplitové skalní dlažby. Polský výchoz blíže k cestě je vysoký 4–5 m. Jeho část je tence horizontálně rozpukaná a tvoří méně dokonalý plátkový povrch. Vykazuje poněkud vyšší stupeň mrazové destrukce a balvany zaklíněné v jedné z jeho skalních průrev vytvářejí nepravidelnou, nepravou skalní perforaci.

Třetí výchoz nejdále od cesty je nejnižší, nejvíce skrytý v kleči a také nejvíce destruovaný, proto má i největší úpatní haldu, kterou oba předchozí téměř postrádají.

 

GPS: 50.7884114, 15.5122325

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás