Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Szrenica

Szrenica

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Jablonecko

Szrenica - Szklarska Poręba

(starý, dnes již spíše jen archaický český název je Jínonoš, 1 362 m)

Archaický český název je Jínonoš, ale existuje již i zcela zapomenutý Sinná hora. Podle plošně rozsáhlého rozmístění skalních výchozů (na západním okraji vrcholu, dále na samotném temeni vedle vrcholové boudy, zvaný Szrenicka Skała a nejpočetnějších ve východním až jihovýchodním svahu) představovala celá vrcholová část Szrenice pravděpodobně původně velmi rozsáhlou skalní hradbu, která je však dnes ve velmi pokročilém stádiu destrukce a změnila se proto v rozsáhlá balvanová moře.

Podle rozmístění a poloh deskovitých balvanů na jižním zakončení temene nelze vyloučit, že vrchol představoval původně vysokou exfoliační klenbu (inselberg). Skalní výchozy, které se dochovaly, jsou nízké (nepřevyšují nikde 5 m) a nejsou ani příliš zajímavé. Největší z nich na jižním svahu jsou obklopené souvislým klečovým porostem a nevede k nim žádná cesta.

Bloky vrcholové Szrenické Skały mají zčásti nápadně ostré hrany. V tomto případě se však nepochybně jedná o výsledek lámání kamene v souvislosti s výstavbou boudy. Největší a nejsouvislejší balvanové (hranáčové) moře vzniklé rozpadem skal je na nejdelším, severovýchodním svahu hory.

 

GPS: 50.7914786, 15.5140644

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás