Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Tvarožník

Tvarožník

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Jablonecko

Tvarožník - Szklarska Poręba

(Twarożnik, 1 322 m)

Vrcholový drobný tor přímo na státní hranici v těsné blízkosti cesty Českopolského přátelství a zhruba 400 m sv. od Vosecké boudy. Hraničník se proto nachází i přímo na vrcholu nejvýše položeného bloku. Nepatří sice k největším, ale tvarově přesto k nejzajímavějším torům v celých Krkonoších.

Na netypické podobě skály, odlišné od všech ostatních torů se podílí zvláště dominance poměrně strmě k sz. ukloněných ložních puklin, které vytvářejí „šikmé“, ale přitom poměrně mocné deskovité bloky (i přes 1 m). Podle nich probíhá destrukce celého skalního výchozu. Odlomené a dále gravitačně posunované bloky vytvářejí tímto směrem níže ve svahu položené, drobné balvanově blokové pole.

Jeho nejrozměrnější bloky mají delší osy 5–6 m dlouhé, nepochybně největší ze všech torů ve vrcholové části Krkonoš. Sám vrcholový blok s lichoběžníkovitým půdorysem o rozměrech 7 × 5 m a mocnosti 1,3 m spočívá ve zdánlivě labilní poloze jen na drobné plošce, a proto bývá často mylně označovaný jako viklan.

Ve spodní části stěny obrácené k turistické cestě vystupuje poloha odlišné, tence rozpukané žuly (o celkové mocnosti jen 20–50 cm), která rychleji zvětrává. Ta přispěla k vytvoření nízké skalní perforace (tj. skalního okna), 2 m široké a do 0,8 m vysoké. Na boční ploše bloku tvořícím její strop jsou vyvinuté i nepříliš dokonalé skalní fasety.

V zatáčce cesty nedaleko pod Tvarožníkem se nachází ještě jeden plochý (vysoký jen 2–3 m) skalní výchoz, z velké části ukrytý v kleči. Je zajímavý jedním ze svých velmi plochých vrcholových balvanů, pod kterým je též nízké skalní okno. Malé balvanové pole v jeho okolí svědčí o tom, že již podlehl z větší části rozpadu.

 

GPS: 50.7843369, 15.5169356

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás