Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Sokolník

Sokolník

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Semilsko

Sokolník - Rokytnice nad Jizerou

(Sokołnik, 1384 m)

Drobný a málo atraktivní tor, situovaný přímo na státní hranici v místě jejího výrazného směrového lomu. Patří k vůbec nejmenším torům, a i když geneticky mezi ně patří, z morfologického hlediska by si spíš zasloužil označení skalní výchoz. Jeho půdorysné rozměry jsou jen 3 × 5 m a výška z různých stran 2,5–3,5 m.

Zcela dominantní jsou zde horizontální ložní pukliny, proto mají jeho jednotlivé stupně deskovitou podobu a z jižní strany vytvářejí pod deskami i malé převisy. Na rozdíl od jiných torů, jejichž povrch je tvořený hladkými puklinovými plochami, je zde povrch skály poněkud hrbolatý. Deskovitou podobu mají také zvětráváním odlomené desky, které vytvářejí jen úzký úpatní lem a jsou většinou v šikmé poloze, jak se při odlomení a odpadnutí zabořily do zvětraliny. To svědčí o tom, že destrukce výchozu je mladého, subrecentního data. Přes tvarové nedostatky je však snad nejvíce ze všech vrcholových torů „propojený“ s typickými, kopečkovitými, byť dnes zcela zarostlými tundrovými půdami, které se nacházejí v jeho těsném sousedství.

Sokolník je veřejnosti nepřístupný, neboť se nachází mimo turistické cesty (byť vzdálených na obou stranách – zeleně značené na jihu a červeně na severu – jen necelých 300 m) a vzhledem ke své malé výšce a okolní kleči z nich není ani vidět, proto ho návštěvníci téměř neznají.

 

GPS: 50.7767939, 15.5238086

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás