Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Violík

Violík

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Trutnovsko

Violík - Špindlerův Mlýn

(Łabski Szcyt, 1 472 m)

Krajinářsky nejvýraznější a druhá nejvýše položená vrcholová skalní hradba Krkonoš. Nachází se přímo na státní hranici, necelý 1 km sv. od pramene Labe. Jeho dnešní sukovitá podoba představuje skalní hradbu v pokročilém stádiu destrukce, hlavně v důsledku mrazových procesů. Dnes bychom mohli říci, že je z větší části „pohřbený“ ve svých vlastních zvětralinách, neboť mohutné úpatní haldy či spíše již balvanová moře zakrývají většinu skalní části suku a snižují tak její výšku. Proto jsou skalní stěny Violíku jen nízké (do 5–6 m).

Ve středové části je ještě zachovalá část skalního výchozu formovaná podle výrazného žulového puklinového systému, s výraznou dominancí hustých svislých a velmi strmých puklin. Tím se vysvětluje, co bylo příčinou tak intenzivního rozpadu – právě podle puklin těchto sklonů zatékala voda mimořádně hluboko do skály a výrazně umocňovala mrazový rozpad.

Nejrozsáhlejší úpatní halda je na sv. straně suku, a dokonce jeví znaky třídění do podoby kryoplanační terasy. Český název je pravděpodobně odvozený od v minulosti záměrně šířené nepravdy, že zde roste „fialkový kámen“ (řasa Trentepohlia iolithus), kdysi oblíbený krkonošský suvenýr. Zcela odlišný polský název vychází z opačného úhlu pohledu, neboť z polské, severní strany je nedaleko nad pramenem Labe.

 

GPS: 50.7804383, 15.5456819

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás