Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Krakonošova kazatelna

Krakonošova kazatelna

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Trutnovsko

Czarcia Ambona - Piechowice

(Krakonošova kazatelna, 1 490 m)

V polštině znamená název Kouzelná kazatelna. Drobná, ale kompaktní a poměrně nízká vrcholová skalní hradba (4–4,5 m) vystupuje v bezprostřední blízkosti telekomunikační stanice na horní hraně Sněžných jam (populárně často označované jako Wawel). Nachází se v těsné blízkosti statní hranice, ale už na polském území.

Zcela dominantní jsou zde vodorovné ložní pukliny, které způsobují ploše bochníkovitou podobu jednotlivých desek. Některé z nepočetných svislých puklin mají trhlinový až rozsedlinový charakter a jsou proto vyplněné volnými zaklíněnými balvany, napadanými seshora. Jako u většiny skalních hradeb s převládajícími horizontálními puklinami zde chybí úpatní haldy, a proto je úpatí ostré, pouze s jednotlivými zřícenými balvany. Severní úpatí je však uměle upravené, obezděné a slouží jako odpočinkové místo pro turisty.

Skalní hradba není sama o sobě nijak zvlášť zajímavá, přesto se může pochlubit jedním rekordem. Jelikož je součástí šířeji chápaného masivu Vysokého Kola, jedná se o nejvýše položenou skalní hradbu nejen Krkonoš, ale i celé republiky.

 

GPS: 50.7788531, 15.5571508

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás