Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Harrachovy kameny

Harrachovy kameny

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Semilsko

Harrachovy kameny - Vítkovice

(1 421 m)

Harrachovy kameny jsou vzhledem ke snadné dostupnosti (necelý 1 km téměř po rovině od Vrbatovy boudy) poměrně známé a hojně navštěvované, neboť frekventovaná, červeně značená cesta prochází přímo mezi nimi.
Typologicky ale představují jedny z nejméně zajímavých výchozů žulových skalních hradeb, navíc nepatrných rozměrů (plošně i výškově). Sestávají ze dvou paralelních pruhů skalních výchozů širokých 2–4 m a vysokých převážně jen 1–2,5 m; nejvyšší výstupek je přímo u turistické cesty ve východním z pruhů a dosahuje jen 3 m. Jejich malá výška však je daná již primárně, neboť zcela drobné a jen útržkovité úpatní haldy vylučují rozsáhlejší destrukci. Jsou typickým představitelem skalních hradeb na reliéfových hranách (lomech svahů), v tomto případě Kotelních jam.

Navzdory malým rozměrům jsou však Harrachovy kameny nositeli jedné výjimky: jsou jedinými žulovými skalními hradbami na Českém hřbetu Krkonoš jinak budovaném krystalickými břidlicemi.

Na jejich modelaci se podílejí všechny pukliny systému LQS, proto zde převládá kvádrovitá odlučnost a rozpad, ale směrem do svahů začínají převažovat u východního pruhu ukloněné exfoliační pukliny; ty se naplno projevují níže ve svazích karu, kde vytvářejí rozsáhlé skalní plotny. Netypická, „šikmo nakloněná“ podoba dokonale hranaté nejvyšší skalky vznikla v důsledku puklin směru S, které zde nejsou svislé, ale subvertikálně ukloněné.

Blok, který se podél nich rozvolnil, se pak ještě následně gravitačně naklonil směrem po svahu. To také způsobilo, že se pukliny mezi bloky rozevřely, a tak je skalka na několika místech prostoupená zcela miniaturními skalními okénky. Jakékoliv dílčí formy a mikroformy zde chybí. Skalky ale představují oblíbené vyhlídkové místo do Kotelních jam i na níže položené partie západních Krkonoš a Podkrkonoší.

 

GPS: 50.7546153, 15.5385144

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás