Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Mužské kameny

Mužské kameny

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Trutnovsko

Mužské kameny - Špindlerův Mlýn

(Czeskie Kamienie, 1 417 m)

Mužské kameny jsou nedalekým sousedem Dívčích kamenů na hlavním, Slezském hřbetu, a přesto mají oba tyto skalní výchozy zcela odlišnou modelaci. Západnější Mužské kameny jsou nejdokonalejším příkladem jednolité skalní hradby na české straně Krkonoš. Její horní konec je sice ještě téměř na temeni hřbetu, větší část ale směřuje v délce téměř 60 m a šířce 12 m spádnicově po svahu na naší stranu. Výška východních stěn dosahuje až 14 m, a patří proto k nejvyšším skalním hradbám.

Na rozdíl od Dívčích kamenů s převahou horizontálních puklin, zde jsou rovnoměrněji zastoupené pukliny všech tří směrů, a proto převažuje nedokonalá kvádrovitá odlučnost horniny. Ta se projevuje i při působení recentního mrazového zvětrávání, jehož výsledkem je členité temeno skalního hřebínku.

Východní stěna skalní hradby je poměrně kompaktní a má jen úzký lem úpatní haldy, směrem k jihu je ale rozpad silnější, a tak se zvětšuje i šířka sutě. Západní strana skalní hradby podlehla destrukci mnohem intenzivněji, proto je zde obloukovitá úpatní halda z chaoticky nakupených balvanů mnohem mohutnější a při jižním zakončení dosahuje až k vrcholové části skály.

Přímo vedle turistické cesty na polské straně, západně od hlavního výchozu, se nachází samostatný, 3 m vysoký štíhlý tor se zobákovitým převisem ve vrcholové části. Ten je navzdory těsné blízkosti tvořený deskovitou odlučností, která se projevila v jeho tvarové odlišnosti.

 

GPS: 50.7769361, 15.5911644

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás