Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Dívčí kameny

Dívčí kameny

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Trutnovsko

Dívčí kameny - Jelení Hora, Polsko

(Śląskie Kamienie, 1 413 m)

Představují nejdokonalejší kombinaci skalní hradby a torů na Slezském hřbetu. Hlavní skalní výchozy již představují menší skalní hradby, ale dvě samostatné věžičky jsou naopak učebnicově dokonalými tory.  Poloha přímo na hřebenové cestě Česko-polského přátelství z nich činí místo velmi vyhledávané turisty.

Sestávají ze dvou skupin skalních výchozů, z nich západnější je tvořená 4 jednotlivými skalkami (nejvyšší dosahuje výšku 7 m), zatímco východní jen dvěma (nejvyšší z nich 5,5 m). Západní skupina je ale díky své větší členitosti zajímavější a představuje pravděpodobně nejatraktivnější skály tohoto typu v českých Krkonoších.

Podoba Dívčích kamenů je mimořádně silně ovlivněná dominantními horizontálními puklinami, proto zde převládá deskovitá odlučnost horniny. Ta je nejspíše i příčinou malého uplatnění mrazové destrukce a tím i absence úpatních akumulací zvětralin. Skály proto mají ostrá úpatí.

Rozsáhlejší balvanová moře jsou až níže ve svazích, zvláště na severní, polské straně. Jako na jedné z mála vrcholových skalních hradeb se na Dívčích kamenech nacházejí i nepočetné skalní mísy; nejlépe patrná je výškově asymetrická mísa přímo ve vrcholové partii východního výchozu.

Součástí Dívčích kamenů je i tzv. Krakonošova hrobka, nacházející se jen několik metrů od turistické cesty, zhruba uprostřed mezi oběma hlavními skalními skupinami. Jedná se o velmi plochý skalní výchoz, tvořený několika deskovitými bloky a balvany, které byly v první fázi vývoje rozvolněné mrazovými procesy za pomoci puklinového ledu do podoby rozsedliny s přímočarými stěnami podél svislých puklin. Ta je překrytá shora z větší části „poklopem“ výše položené desky, posunuté též mrazovými procesy. Vznikla tak dutina připomínající svými hladkými stěnami hrob, tím spíš, že je s povrchem spojená jen malým obdélníkovitým otvorem. Lidská fantazie a snad i poloha na samých vrcholech Krkonoš k tomu již jen přidala Krakonoše.

Níže v severních svazích vystupuje uprostřed balvanitých zvětralin ještě menší skalní hradba zvaná Małe Śląskie Kamienie.

 

GPS: 50.7768222, 15.6018203

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás