Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Větrný kámen

Větrný kámen

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Trutnovsko

Větrný kámen - Pec pod Sněžkou

(Wietrzny kamień)

Tento název nelze nalézt na žádné mapě, neboť se jedná o „čerstvý“ názvoslovný novotvar, odvozený od Větrného hřebene, na jehož spodním konci se nalézá. Vystupuje na úpatí Sněžky na hraně karu Lomničky (Kocioł Łomniczki), 200 m od budovy Domu Śląského (u bývalé Obří boudy) a je dobře vidět z místa nástupu na vlastní vrchol.

Zůstává však stranou pozornosti návštěvníků, protože se jedná jen o málo výraznou, plochou skalní hradbu, jejíž stěny jsou jen 2–3 m vysoké. Je poměrně chaoticky rozpukaná, s mírnou dominancí ložních puklin, proto zde převládají nepravidelné deskovité bloky a balvany. Je však výjimečný tím, že spolu s Dívčími kameny je jediným vrcholovým skalním výchozem v Krkonoších, v němž se vytvořila skalní mísa. Nachází se horní ploše nejspodnější části výchozu a má kruhovitý půdorys o průměru 30 cm a hloubce 12 cm, na jejímž dně se nachází žulový písek a větrem zanesený humus. Jen 2 m od ní se nachází ještě jedna menší a mělčí embryonální forma stejného původu.

Většina torů a skalních hradeb se dnes nachází v montánním stupni, a tedy skrytá v lese, i když v chladných obdobích čtvrtohor probíhal jejich vývoj též v tundrových podmínkách. Většina se jich nachází na polské straně pohoří, ale několik jich najdeme na české straně, zvláště v prostoru Sedmidolí, méně, a současně v nižších polohách také v Mumlavském dole.

 

GPS: 50.7385197, 15.7319553

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás