Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Skály Pudlavského hřbetu

Skály Pudlavského hřbetu

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Trutnovsko

Skály Pudlavského hřbetu - Špindlerův Mlýn

Martinův kámen

Z jižních svahů Vysokého kola vybíhá krátká svahová rozsocha Pudlavského hřbetu, na jejímž temeni se nachází pět skalních výchozů typu torů a skalních hradeb, které tak představují jejich největší seskupení na české straně Krkonoš.

Nejvýše položený a nejblíže Martinově boudě je Martinův kámen nebo též Martinova skála.

Představuje nejmohutnější, nejvyšší (až 10 m) a nejčlenitější zdejší skalní hradbu. Je výrazně členěná horizontálními, ale i vertikálními puklinami, jejichž kombinace vytvářejí četné stupně a terásky zarostlé bylinnou vegetací a stromy, a snižují tak její atraktivitu.

Martinův kámen - 50.7672350N, 15.5713458E

 

Pudlavská skála a Pudlavský kámen

Nacházejí se poblíž horní svážnice začínající u Medvědí boudy. Pudlavská skála je dvoudílná, poměrně nevysoká (3–5 m) a plochá skalka, s dominancí mírně ukloněných ložních puklin. Je však dosti zarostlá, a proto i málo atraktivní. Pouze při pohledu od západu je poněkud zajímavější, protože trochu připomíná sfingu.

Nedaleký Pudlavský kámen přímo u lesní svážnice je naopak nejvýraznějším typickým torem celého Pudlavského hřbetu. Je to ze všech stran izolovaný věžovitý útvar s půdorysnými rozměry 6 × 5 m, vysoký 6 m. Na jeho modelaci se podílejí hlavně subhorizontální pukliny, které oddělují i dva zaoblené vrcholové bloky.

Pudlavská skála - 50.7658167N, 15.5727192E

Pudlavský kámen - 50.7649617N, 15.5734808E

 

Děravý kámen a Hlava

Poslední dva skalní útvary jsou naopak v blízkosti spodní svážnice od Medvědí boudy. Oba jejich názvy jsou odvozené od jejich hlavního znaku. Děravý kámen je ploché torzo skalní hradby, rozpadající se místy už jen na volné balvany.

Nejzajímavější je tu nejspodnější část též sfingovitého tvaru, která je proděravělá malým skalním okénkem v místě křížení puklin.

Na poslední skále vznikl nepravidelným rozvětráváním podél subhorizontálních puklin izolovaný blok, vystupující nad zúženým „krkem“ jako hlava. Tento nejnápadnější a současně nejatraktivnější útvar dal pojmenování celé skalní hradbě.

Děravý kámen a Hlava - 50.7608036N, 15.5758358E

 

GPS: 50.7657769, 15.5713431

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás