Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Poutníci

Poutníci

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Trutnovsko

Pielgrzymy - Podgórzyn

(Poutníci, 1 204 m)

Skalních výchozů ať již typu torů nebo skalních hradeb je na polské straně pohoří velké množství a jejich popis by vydal na samostatnou knihu. Mnohé z nich jsou však i turisticky obtížně dostupné, protože k nim nevedou cesty a značené už vůbec ne. Proto se zde zmíníme jen o jediném z nich, který je nejen nejvyšší, ale i nejznámější a můžeme ho dobře vidět dole ve svazích pod Słonecznikem (Poledním kamenem), z červeně značené, hřebenové cesty Česko-polského přátelství, hojně využívané také našimi turisty.

Představují skupinu skalních hradeb a torů, dosahující výšky až 25 m. Skupina sestává ze tří šikmo paralelně řazených skalních výchozů, jejichž štíhlé vrcholové části připomínají skupiny lidských postav. Od této skutečnosti se odvozuje jejich název, tím spíš, že na rozdíl od mnoha jiných skal díky své výšce věže vystupovaly vždy nad les. Výstižný byl ale i jejich původní německý název Dreisteine, tj. Tři kameny.

Na lineárně protaženém půdorysu všech tří skal se velmi výrazně projevuje pravoúhlá žulová tektonika. Na rozdíl od mnoha jiných skalních výchozů tohoto typu jsou zde zastoupené i drobné mikroformy v podobě skalních mís a jejich odtokových žlábků, stejně jako jejich jednostranné podoby (tzv. skalní neboli čertova sedátka) a žlábkové škrapy.

Některé partie jejich stěn mají podobu plátkových (palačinkových) skal, neboť jsou prostoupené výrazně hustým horizontálním rozpukáním. Skály se vyznačují slabým mrazovým rozpadem, proto mají převážně ostré úpatí a chybí zde úpatní balvanové hlady až balvanová pole, provázející některé jiné skalní výchozy.

 

GPS: 50.7679061, 15.6928522

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás