Krkonosskerozhledy.cz

O nás Média Fotogalerie Kontakt
 

Volný čas

RSS Feed

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Jít zpět

Jít zpět

Vulkanické skály krkonošské tundry

Vulkanické skály krkonošské tundry

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Region: Trutnovsko

Vulkanické skály krkonošské tundry - Sněžné jámy - Piechowice

Pro tento případ bychom mohli použít i jednotné číslo, protože skály tohoto typu se vyskytují pouze na jediném místě Krkonoš, a jsou zde proto výjimečným případem. Zcela drobných výstupů neovulkanitů (konkrétně třetihorních čedičů) najdeme v Krkonoších řadu, vesměs na území žulového plutonu, a tedy hlavně na polské straně, ale na několika místech i na Harrachovsku. Ale jsou natolik malé, že – až právě na jedinou výjimku – nevytvářejí žádné samostatné reliéfové tvary a ve velké většině jsou navíc skryté pod zvětralinovým pláštěm a tím i vegetací. Ta výjimka se nachází západním svahu Malé Sněžné jámy, kde čedič vystupuje až do výšky 1 425 m, tedy výšky jednoznačně „tundrové“. Tím představuje nejvyšší výstup neovulkanitů nejen v Krkonoších, ale v celé střední Evropě. Polohou ve stěnách karu bychom jí mohli řadit do předchozí skupiny, ale geneticky je natolik odlišná, že představuje samostatnou „jednotku“.

Vzhledem k podstatně intenzivnějšímu rozpukání podléhá čedič (který je jinak sám o sobě tvrdou horninou) mnohem rychleji erozi než okolní nápadně kvádrovitě odlučná žula. Žíla probíhá svahem karu spádnicovým směrem, a proto na ní srážkové vody vyhloubily výrazný erozní skalnatý zářez označovaný podle horniny jako Čedičová rokle (polsky Żleb Bazaltowy). Samostatné, izolované skalní formy zde sice s ohledem na malou plochu a velmi strmý svah nejsou, ale zvláště jeho jižní stěna je místy i zcela svislá. Ve stěnách rokle vystupují místy i čedičové sloupy, vzniklé při chladnutí a smršťování magmatu. Směry jejich podélných os jsou kolmé na plochu ochlazování.

Čedičová rokle je však známá hlavně jako jedna z nejvýznamnějších botanických a co do počtu rostlin vůbec nejbohatší lokalita celých Krkonoš. Je to způsobeno tím, že ve srovnání s na živiny velmi chudým okolním žulovým ale i krystalickým podložím jsou čedič a jeho zvětraliny zásadité a bohaté na minerální složky. Proto poskytují stanoviště pro řadu vzácných rostlin, včetně endemických, nebo představujících jedinou lokalitu ve střední Evropě.

 

GPS: 50.7815261, 15.5565411

Zobrazit polohu na mapě

Naplánujte si trasu (přes google mapy)

Jít zpět

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás